فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال هشتم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال هشتم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ملیحه شریلو، عبدالحسین فرزاد صفحات 1-22
    یکی از مضامین مهم ادبیات داستانی معاصر، انعکاس فرهنگ مردم است و از آنجا که انسان و زندگی و اندیشه او جزء لاینفک داستان است، پیوستگی فرهنگ مردم با انسان هم به این قالب ادبی راه یافته است. بخشی از این فرهنگ، مثل آداب و رسوم اجتماعی، مذهبی، پزشکی و خرافی است و بخشی دیگر شامل زبان محاوره و گویش های محلی، اشعار و ترانه ها، ضرب المثل ها و بازی هاست. نویسندگان زن معاصر نویسندگانی هستند که به فرهنگ مردم توجه خاصی داشته اند. آثار آن ها از سویی عرصه به تصویر کشیدن رابطه انسان ها با این فرهنگ است که نشان می دهد استفاده بجا یا نابجا از این فرهنگ در پرورش و زندگی انسان ها در جامعه داستانی تا حدودی در جامعه واقعی ریشه دارد و از سوی دیگر، آشکار می شود که گاهی این مضامین، نقابی است بر اندیشه و نیت پنهانی و درونی نویسنده که به او کمک می کند شیوه هنرمندانه تر و گاهی پیچیده تری در خلق اثر داشته باشد. البته با توجه به جنسیت و بینش نویسنده و زمان و مکان وقوع حادثه، نحوه انعکاس این مضامین گاهی متفاوت یا همانند می شود و از این منظر هم قابل بررسی است.
    کلیدواژگان: اصطلاحات و امثال، باورها و آداب و رسوم، نویسندگان زن معاصر
  • مهران سهراب زاده، طاهره یوسفی فر، رضا عباسی صفحات 23-44
    زندگی امروز، در جوامع مدرن، مشحون از پیام های تبلیغاتی است. این پیام ها در قالب های متنوع و متعدد، از زندگی روزمره تا زندگی کاری افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از موضوعات چالش برانگیز در بحث تبلیغات، مسئله بازنمایی زن در آگهی ها و تبلیغات تجاری است. بخش بزرگی از بازنمایی ها در آگهی ها، زنان را در قالب نقش های کلیشه ای به تصویر می کشد. هدف این تحقیق، بررسی تصویری است که تبلیغات ایران از جنسیت به مخاطبان ارائه می دهد. روش مقاله حاضر نشانه شناسی رولان بارت است. نشانه شناسی روشی از بازنمایی است که در پی آشکارسازی معانی و مضامین پنهان موجود در متن است. در این مقاله، به مطالعه آگهی های تجاری می پردازیم که برخلاف سایر آگهی ها، زن را در نقش های جدید به نمایش می گذارد. در عین حال، در این شکل از بازنمایی نیز همچنان با ارائه تصویر زن به گونه ای مواجهیم که بازتولید فرهنگی در فنای نمادین را به دنبال دارد. نتیجه تحقیق نشان می دهد روال تبلیغات در ایران نیز، همانند کشورهای غربی، نگاه جنسیتی دارد. زنان در نقش های جدید به شکل زن مدرن ایرانی به منزله ابزاری در خدمت سرمایه داری درآمده اند. همچنین، در کشور ما که حکومتی اسلامی دارد، ظاهر شدن زنان با چهره های آرایش کرده، با مصوبات قانون اساسی کشور مغایرت دارد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، جنسیت، نشانه شناسی
  • رضا ستاری، مرضیه حقیقی، معصومه محمودی صفحات 45-66
    مادرمثالی یکی از کهن الگوهای مهم نظریه روان شناختی یونگ است که به شکل شخصیت مادر واقعی، یا در قالب نمادهایی که بر جنبه مادرانه دلالت دارند، در آثار ادبی تجلی می یابد. حماسه اثری است برآمده از جامعه مردسالار که قدرت نمایی های مردانه در آن بیش از نقش ورزی زنان به چشم می آید. اما آثار حماسی زیرساختی اسطوره ای دارند و بازتابنده بسیاری از اساطیر و نمادهایی هستند که به طور ناخودآگاه ظهور یافته اند. از آنجا که حیات بشری، پیش از وقوف حماسه، یک دوره زن سروری را با تقدس بزرگ مادران ازلی گذرانده، ناخودآگاه بشری از نمادهایی انباشته است که بر عنصر مادینه هستی دلالت دارند. با توجه به این انگاره، تاکنون پژوهشی در زمینه نمودهای کهن الگوی «مادرمثالی» در حماسه های ملی انجام نشده است. این پژوهش در پی پاسخ گویی به این پرسش بوده که نیروی بزرگ مادران ازلی در قالب چه نمادهایی در متون حماسی تجلی یافته و این نمادها چه نقشی در زندگی قهرمانان حماسه برعهده دارند؟ دستاورد پژوهش حاکی از آن است که گرچه در آثار حماسی زنان عموما نقشی تعیین کننده ندارند، خلا حضور زنان و مادران در آثار حماسی به طور ناخودآگاه و در قالب نمادهایی همانند آب، چشمه، باد، گیاه، کوه، غار، آتش و... پرشده که در رسیدن قهرمانان به فردیت نقش دارند.
    کلیدواژگان: اسطوره، حماسه ملی، کهن الگو، مادرمثالی، یونگ
  • مریم حسینی، الهام روستایی راد صفحات 67-82
    مقاله حاضر، جستاری تحقیقی در تاریخ عرفان اسلامی است که به معرفی و بحث درباره زنان عاقله مجنونه می پردازد. بخش اول مقاله، مباحث نظری درباره جنون عرفانی و مبانی آن است. شیوه ارائه این مباحث براساس آرا و دستاوردهای صاحب نظران کلاسیک در عرفان اسلامی است. در بخش دوم مقاله، ضمن بررسی رفتار و اندیشه های عقلای مجانین، نام و احوال چند تن از مجانین العقلای زن، بر اساس منابع محدود تاریخی، ذکر می شود. نخستین کتابی که به تصوف و تعبد زنان پرداخته است، ذکر النسوه المتعبدات الصوفیات نوشته ابوعبد الرحمن سلمی است. پس از آن، در صفهالصفوه ابن جوزی و عقلاءالمجانین نیشابوری می توان احوال این زنان را یافت. مسئله پژوهش حاضر این است که آیا در طول تاریخ برخی زنان نیز احوالات عرفانی خاص داشته اند و در زمره عقلای مجانین جای گرفته اند؟ بر اساس اطلاعاتی که از منابع درجه اول فراهم می شود می توان به این پرسش پاسخ مثبت داد. روش این تحقیق تاریخی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: جنون، زنان عارف، عقلای مجانین
  • اعظم راودراد، فروغ محمدی صفحات 83-99
    رسانه ها نه تنها بازتاب دهنده واقعیت ها بلکه شکل دهنده آن اند و بر درک و شناخت ما از جهان پیرامون اثر می گذارند. به رغم آنکه زنان در دهه های اخیر در کنار نقش های سنتی خود به فعالیت در عرصه های اجتماعی، که در گذشته مختص مردان تلقی می شد، روی آورده و جایگاه خود را در بسیاری از آن ها تثبیت کرده اند، به نظر می رسد رسانه ها همچنان تصویری کلیشه ای از آنان ارائه داده و بیشتر بر نقش های سنتی و ویژگی های برساخته آنان تاکید دارند. در این مطالعه، به دنبال شناخت نحوه بازنمایی زنان در تبلیغات تلویزیونی ایران و مقایسه آن با نحوه بازنمایی زنان در تبلیغات تلویزیونی امریکا هستیم. ابتدا با مرور برخی تحقیقات انجام شده در مورد امریکا وضعیت زنان در این تبلیغات تشریح شده است. سپس مقوله های قابل مقایسه از این تحقیقات استخراج و در مطالعه مورد ایران به کار گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تبلیغات بازرگانی این دو کشور در زمینه بازنمایی زنان تفاوت اندکی با یکدیگر دارند و اغلب شبیه به هم عمل می کنند و هر دو نقش ها و ویژگی هایی کلیشه ای را به زنان نسبت می دهند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تبلیغات، تلویزیون، کلیشه سازی
  • امیر رستگارخالد، ساجده مقدمی صفحات 101-116
    با کاهش نرخ رشد و پیرشدن جمعیت کشورها، جمعیت جوامع به یکی از موضوعات چالش برانگیز تبدیل شده است. این موضوع بسیاری از متفکران را به سمت درک عوامل موثر بر کاهش باروری سوق داده است. فهم چگونگی کاهش باروری مستلزم درک تغییرات خانواده و جایگاه زنان بر اثر تغییرات جهانی است، زیرا زنان، به عنوان یکی از ارکان مهم خانواده و باروری، تغییرات بسیاری را در موقعیت خود تجربه کرده اند. این تغییرات بر نگرش زنان و مردان به فرزند نیز بی تاثیر نبوده اند. در این مقاله، سعی شده تفاوت های نگرش به فرزند در میان 400 زوج 1549 ساله تهرانی با استفاده از پرسش نامه بررسی شود. یافته های نهایی پژوهش نشان می دهد که تفاوت معناداری میان زوجین در زمینه ارزش های مثبت و منفی فرزند و ارزش های خانواده کوچک و بزرگ وجود ندارد. این موضوع موید آن است که زوجین در زمینه نگرش به فرزند به همگرایی رسیده اند. علاوه بر این، درآمد و تحصیلات نیز با ارزش های مثبت رابطه معناداری دارند. در میان متغیرهای تحقیق، سن نیز با ارزش های کوچک خانواده رابطه معناداری دارد. نتیجه گیری کلی نیز بر پذیرش هنجارهای لیبرال در زمینه فرزندآوری تاکید دارد.
    کلیدواژگان: ارزش خانواده بزرگ، ارزش خانواده کوچک، ارزش های مثبت، ارزش های منفی، نگرش به فرزند
  • شهلا باقری، شیما سادات حسینی صفحات 117-134
    روند روبه افزایش مشارکت زنان در آموزش عالی به عنوان عضو هیئت علمی و پذیرفتن نقش های اجتماعی هرچند از پیشرفت در عرصه علمی و اجتماعی نشان دارد، تعدد نقش های اجتماعی و خانوادگی در این حیطه چالش های جدیدی را به وجود آورده است. این مطالعه به درک پدیدار شناسانه از وضعیت زنان عضو هیئت علمی در جایگاه ایفای نقش های شغلی و خانوادگی آنان پرداخته است. پژوهش حاضر با رویکرد پدیدارشناختی از نوع تحقیق کیفی است. روش گردآوری داده ها از طریق مصاحبه مسئله محور انجام شد. مشارکت کنندگان 13 نفر از استادان خانم عضو هیئت علمی دانشگاه های تهران اند که براساس نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. در تحلیل نتایج از تحلیل مضمون و روش کولایزی استفاده شده است. یافته های تحقیق در چهار مضمون اصلی «نقش خانگی و ایفای نقش در خانواده»، «نقش شغلی و ایفای نقش در دانشگاه»، «توامانی ایفای نقش های شغلی و خانوادگی « و «مواجهه با حل مسائل و مشکلات توامانی ایفای نقش های دوگانه» طبقه بندی شد. از درک معنایی مقوله ها این گونه استنتاج شد که استادان هیئت علمی زن با چالش هایی در خصوص تعدد نقش های شغلی و خانوادگی مواجه اند که در صورت اتخاذ تدابیر و راهبردهای مناسب از سوی فرد، خانواده یا سازمان مربوطه به راحتی می توانند بین نقش ها و مسئولیت های خود تعادل ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تعارض نقش ها، زنان، مسئولیت های خانوادگی، شغلی، هیئت علمی
  • خدیجه عالمی، حانیه عسکری، پروین سهیل شماعی صفحات 135-146
    انزوای سیاسی و اجتماعی زن در دوره پیش از اسلام و نقش کم رنگ وی در این عرصه، با ظهور اسلام متحول شد. با این همه، در دوران خلفا، با ورود عناصری از تعالیم یهودیت و مسیحیت و احیای افکار و سنن جاهلی، زمینه این فترت فراهم شد و بازتاب آن در متون تاریخی و روایی به وضوح نمایان شد. نقد و بررسی این نگاه جاهلی در متون تاریخی و روایی قرون 27 ه .ق. محور عمده این پژوهش است، تا به این مسئله بپردازد: شاخصه های سیاسی و اجتماعی نگاه جاهلی به زن در متون تاریخی و روایی قرون27 ه .ق. چگونه بوده است؟ در پاسخ به سوال مذکور، این مدعا مطرح می شود که بسیاری از روایات مندرج در متون تاریخی و روایی قرون مورد نظر، حاوی نگرش زن ستیزی بوده یا سلسله روایات موثق و مطمئنی ندارند و در زمره جعلیات قرار دارند. از دستاوردهای این پژوهش، شناسایی روایت های غیر موثق است که در اصلاح و تغییر دیدگاه های جاهلی به زن تاثیرگذار خواهد بود. روش تحقیق در این پژوهش تاریخی تحلیلی است و با استفاده از متون و منابع مکتوب قرون 27 ه.ق. انجام شده است.
    کلیدواژگان: زن، شاخصه سیاسی و اجتماعی، متون تاریخی و روایی، نگاه جاهلی
|
  • Malihe Shariloo, Abdolhosein Farzad Pages 1-22
  • Mehran Sohrabzade, Tahere Yousefifar, Reza Abbasi Pages 23-44
    Living today in modern societies is full of advertising messages. This messages in the form of diverse and numerous affect everyday and working life of people. One of the most challenging subjects in the advertising is the representation of women in advertising and commercial promotions A large part of representations in advertisements depict women in their role as cultural stereotypes. The purpose of this study is to evaluate the image of gender that iran ads show to audience. The method of the present article is Roland Barthes semiotics Semiotic is a method of representation that seeks to reveal hidden meanings and themes in the text. In this paper we study the advertisements that unlike the othere show women in new roles.However, In this form of representation the illustration women face in such a way that the cultural reproduction of symbolic annihilation followed.The research results show advertising process in Iran, as Western countries, has been sexist. women in new roles as modern Iranian women have been used as a tool in the service of capitalism. Also in our country by Islamic state, appearing women with makeup is in contrast to the decisions of the constitution.
    Keywords: Advertising, gender, semiotics
  • Reza Satari, Marzieh Haghighi, Masoomeh Mahmoodi Pages 45-66
    Mother Archetype is one of the most important archetypes in Carl Gustav Jung's theory manifested in literary works both as the character of a real mother or in the form of symbols that indicate maternal aspect. Epic is a work derived from the male-dominated society in which the heroic functions and masculine power grabs the attentions always more than the women's presence and role. However, since most of the epic poems have a mythic infrastructure, archetypically, they reflect many of the mythological themes and symbols that have emerged unconsciously in the poem. Since human life, before the epic realization and the manifestation of the male heroes, has experienced a female dominated era with female eternal holiness (mothers and women), the human subconsciousness is full of images and symbols indicating the female element of existence and reflects on the epic texts as mother archetypal symbols. According to this perspective, there has been no research on the mother archetype manifestations in the national epic and most of the researchers only referred to the mother characters in these works whose role did not go beyond giving birth and training the epic heroes. What has been emphasized on this research is that although in the Persian epic works (Shahnameh and the following epic poems), the women and mothers do not generally play a decisive role, the vacuum of the presence of women and mothers as an inevitable part of the human's existence has been filled in the epic works unconsciously in the form of archetypal images and symbols, such as water, springs, rain, wind, plants, mountains, caves, fire, etc. and the mother archetype has come into the realm of consciousness in the form of these symbols.
    Keywords: Myth, National epic, Jung, Archetype, Mother archetype
  • Maryam Hoseini, Elham Roostaie Rad Pages 67-82
    The present article is a query research in the history of Islamic mysticism aim to introduce and discuss the wise insane women. The first part of the article is about the theoretical discussions of mystic insanity and its fundamentals. The style of the presentation of the discussions is based on the views and achievements of classical experts in the Islamic mysticism. In the second part of the article, the name and the biography of some of them based on the restricted historical resources were mentioned; in addition to the review of behaviors and thoughts of the wise insane. the first book abot this mattes is written by "solami". The main question of the research is that did some women have special mystic status in the history? Have been they regarded as the wise insane? The answer to this question is positive according to the first grade resources. The method of this research is historical – library-based.
    Keywords: insanity, wise insane, mystic women
  • Azam Ravadrad, Foroogh Mohammadi Pages 83-99
    Media are not only reflection of realities but also shape them and are effective on our knowledge of world around us. Women in recent decades, along with their traditional roles, have approached new social activities, which were considered exclusively masculine in the past, and have created a stable status for themselves there. But it seems that this change is not considered by T.V. advertisements. Advertisements are still representing a kind of stereotypical images of women and emphasis more and more on their traditional and constructed characteristics. In this study we are interested in knowing how women in advertisements are represented in Iran and USA. First a review of some pieces of research in the subject is presented in which the manner of representation of women is described according to case of USA. Then some comparable categories are derived from those investigations and are applied to the case of Iran. The findings show that the difference between the representations of women in TV advertisements of both countries is very slight. In most cases these advertisements are similar and both attribute stereotypical roles and characteristics to women.
    Keywords: Television, Advertisement, Representation, Stereotyping
  • Amir Rastegar Khaled, Sajede Moghadami Pages 101-116
    By reducing the growth rate and aging population countries, communities population has become a controversial issue. This subject has led many thinkers to understand the factors influencing fertility decline. Understanding the quality of fertility reduction and family change requires to understand the status of women which is a result of global changes. Because women as one of the pillars of the family and fertility have experienced many changes in their position. absolutely This change affects the attitude to child of women and men. In this paper, the difference in attitude to child examine among 400 couples in Tehran who were 15-49 years old by using the questionnaire. Final results showed that there isn’t any significant differences among couples about positive and negative children values & small and large fmily value. This suggests that couples have converge views to child. In addition, income and education are also significant correlation with positive values. Among the variables, age are associated with the values of the family. The overall conclusion is also insisting on the adoption of liberal norms in the field of fertility.
    Keywords: Attitude to the child positive values, negative values, small family values, large family value
  • Shahla Bagheri, Shima Sadat Hoseini Pages 117-134
    Increasing the number of women as a faculty member and having social roles, which provide some observes strategies of female professors has led to pluralism, and developed many family roles against career responsibilities. This study has provided a phenomenological understanding of the status of women as a faculty member in place of their career and family roles. This phenomenological research is a qualitative type. The data gathered by interviewing 13 female professors and faculty member of Tehran Universities and looking out their problems, specimens were selected based on purposive sampling. In analyzing the results, the Colaizzi’s method of data analysis was used. The findings were classified into four main themes "maternal responsibilities in the family", "job role and a role in the University", “balance between job role and family role”, “problem solving and difficulties of dual roles”. Semantic understanding shows that female faculty members face challenges in terms of number of job and family roles; which, applying some personal or family strategies as well as organizations benefit can easily balance between the roles and responsibilities of the job and the family.
    Keywords: roles confliction, family, work responsibilities, academic staff womans, phenomenology
  • Khadije Alemi, Hanie Askari, Parvin Soheilshamaei Pages 135-146
    Political and social isolation of women in pre-Islamic period and their blurred role in social and political life was changed with the advent of Islam. However, in the era of the caliphs, under the influence of Jewish and Christian cultural elements and the revival of certain pre-Islamic Arabian traditions, the page was turned and the situation is well reflected in historical texts and traditions. This paper intends to study this backward view point reflected in historical and narrative texts available from 2nd to 7th centuries. This research tries to address this issue: what are the social and political factors of Pre-Islamic Arabian traditions regarding woman in historical and narrative texts from 2nd to 7th centuries. In response to this question, this present paper suggests that many of the stories contained in historical and narrative medieval texts that contain misogynistic attitudes are fake and the chain of narrators are not reliable. Identifying unreliable narratives and their impact on changing attitudes toward women in Islamic society is the main goal of the paper. Research method is historical analysis using medieval texts and written sources from 2nd to 7th centuries.
    Keywords: Social, political indicator, look ignorant, woman, historical, narrative texts